top of page

Sant Cosme, un barri que canvia. 

El barri de Sant Cosme està situat al sud-oest del nucli urbà. El seu perímetre sembla un pentàgon irregular, delimitat per l'avinguda de l'Onze de Setembre, la ronda del Sud i l'avinguda del Remolar. Limita pel nord amb la resta del nucli urbà del Prat i al sud amb els terrenys que formen part de l'aeroport.

L'Obra Sindical del Hogar (OSH) va edificar el barri l'any 1964, com a polígon de promoció pública d'habitatges. La població originària prové del fort augment de la població i dels fenòmens immigratoris. També van contribuir a poblar el barri les inundacions ocorregudes els anys 1962 i 1967 a diverses poblacions catalanes i l'esllavissament de terres a la muntanya de Montjuïc.

Sant Cosme presenta moltes similituds amb altres barris creats els anys seixanta a l'entorn de Barcelona, construïts amb l'objectiu d'eradicar el barraquisme de l'àrea metropolitana. Quan la població va començar a augmentar, l'OSH es va convertir en promotora de la construcció d'habitatges socials destinats a les classes més humils. Aquestes construccions tenien la denominació oficial d'albergs provisionals (s'argumentava que es tractava de construccions provisionals i sense unes condicions mínimes), però, malauradament, van passar de ser habitatges transitoris a definitius.

Aquesta provisionalitat amb què van ser construïts els edificis n'explica l'origen del deteriorament, profund i ràpid, que van experimentar en poc temps. Davant d'aquesta situació, el moviment ciutadà, amb el suport de les forces polítiques, va forçar les administracions a la remodelació urbanística del barri, cosa que, juntament amb els esforços posteriors dels governs democràtics, va permetre anar transformant radicalment l'antic polígon residencial en un barri digne amb futur.

De forma complementària a la remodelació d'habitatges, s'ha implementat un pla de millora i transformació del barri, impulsat per la Generalitat i l'Ajuntament del Prat i gestionat des del Pla d'Actuació de Sant Cosme (PASC).

Aquest pla ha tingut un impacte molt positiu en la comunitat i ha significat la posta en marxa de serveis, recursos i equipaments amb una voluntat de traspassar els límits del propi barri. Alguns d'aquests serveis generen un moviment diari de milers de persones que no viuen a Sant Cosme però que interactuen quotidianament amb els seus habitants i serveis.

Alguns d'aquests equipaments han servit per pal·liar dèficits històrics en temes educatius, sanitaris, cívics, esportius o d'esbarjo: Centre d'Assistència Primària Dr. Pujol i Capsada, Equipament Cívic Delta del Llobregat, Centre Esportiu Muncipal Julio Méndez, parc Nou...

D'altres formen part de l'estratègia de relacionar Sant Cosme amb el seu entorn, tant del propi municipi com de la resta de Catalunya, per facilitar la coneixença i trencar amb els falsos mites i estereotips que s'han anat acumulant amb els anys: Serveis Educatius del Prat, Prefectura de la Policia Local, Fundació Catalana de l'Esplai, Caserna del Mossos d'Esquadra, Edifici Judicial...

L'espai públic ha guanyat en qualitat amb les reformes de places i carrers, però també en intervencions més modestes amb una influència notable en el dia a dia de les persones: il·luminació, senyalització, façanes d'edificis, tanques de jardins, zones de joc infantils, etc., han contribuït de forma menys espectacular, però igualment efectiva, a la sensació de millora de l'entorn dels nous habitatges.

Totes aquestes intervencions han generat un canvi de tendència positiu que es constata en una millora de la percepció ciutadana cap al futur de la pròpia comunitat, tal com recull l'última enquesta d'opinió ciutadana . El repte actual és mantenir aquesta tensió i continuar impulsant i liderant el procés de canvi i millora que permeti situar Sant Cosme en un punt de no retorn.

bottom of page